Kia Soul
1.6 CVVT X-ecutive

Pawel Piotrowski - 22 januari 2009

Jarenlange toezegging

Met de kersverse Soul heeft Kia een nieuwe ster aan de hemel staan. Liefst drie jaar lang hielden de Koreanen de lippen stijf op elkaar als het ging over de lanceerdatum van Kia’s spraakmakende stadsrakker. In de tussentijd waakte het merk over de continue aandacht door op verschillende autoshows variaties op het thema Soul te tonen. Subtiel duidden de drie concepts Burner, Diva en Searcher erop dat het koekblik van weleer definitief vervangen zou worden door een spirituele en karaktervolle auto met hart en ziel. Het trio onderscheidde zich van elkaar door een rits van flitsende trendy opties die naar eigen inzicht de Soul op smaak brachten. De belofte was een praktische individueel aan te kleden stadsauto voor de 21ste eeuw. Inmiddels rollen de eerste exemplaren van de band en lijkt het erop dat Kia haar belofte heeft gehouden.

Creatieve details

In ruim drie jaar tijd zijn de verschillen tussen concept en productiemodel opmerkelijk gering gebleven. Slechts op details wijkt de Soul af van het oorspronkelijke studiemodel, dat reeds medio 2006 van een frisse look voorzien was. Ook nu nog oogt de Soul niet gedateerd of verouderd, wat aantoont dat de designers geslaagd zijn met hun missie. Het gaat te ver om in dit stadium al te spreken van een tijdloos ontwerp, het design onderscheidt zich in ieder geval sterk van de grijze massa waardoor de Soul best uniek mag worden genoemd.

Om dit voor elkaar te krijgen heeft het Amerikaanse ontwerpteam – de Soul is in Californië vormgegeven – gekozen voor een karakteristiek ontwerp dat voornamelijk gekenmerkt wordt door het kubisme. Rechthoekige en vierkante vlakken domineren het aanzicht van de Soul, wat vooral duidelijk wordt in het zij- en achteraanzicht. Zo vormt de vijfde deur bijna een vierkant en wordt deze precies in het midden gedeeld door de achterruit. Recht van opzij wordt zichtbaar dat de daklijn grotendeels parallel aan de schouder- en dorpellijn loopt. Om de Soul echter niet teveel op een bankkluis te laten lijken is het ontwerp hier wat ontkracht met een schuin aflopende raamlijn en een zwart gelakte A-stijl. Dit laatste speelse detail zien we ook terug op bijvoorbeeld de Skoda Fabia of Range Rover Sport.

Aan speelsheid heeft de Soul sowieso geen gebrek. Verschillende details verbreken de hoekige lijnen en geven de auto een leuke aaibare factor mee. Recht van voren valt vooral de voorbumper met het grote zwarte inzetstuk op, dat ook aan de achterzijde terugkomt. In combinatie met de 18 inch velgen van de X-ecutive laat dit de Soul robuust overkomen. Het gekste detail vormen wellicht de dichtgeknepen koplampen met hun zwarte omlijsting, of de stoere zilverkleurige SUV-achtige dakrails op het dak. Vanuit elke hoek is eigenlijk keer op keer een nieuw detail of apart gestileerd vlak te ontdekken.

Jeugdige speelruimte

Ook in het functioneel vormgegeven interieur domineren gekke en opvallende details, zoals de rode LED verlichting rondom de boxen. Eerder zagen wij dit al op de Daihatsu Materia, die eveneens op een jonge modieuze doelgroep mikt. Of deze discolampen iets toevoegen aan de sfeer moet ieder voor zichzelf bepalen. Het onrustig knipperende licht zal wellicht ADHD types aanspreken, wij waren in ieder geval blij dat het ook kon worden uitgezet. Een ander opmerkelijk curiosum vormt de optie om allerlei bakjes en vakjes van gekleurd kunststof te voorzien. In ons exemplaar was gekozen voor de kleur rood. Echt stijlvol komt het felle plastic niet over, het oogt zelfs bizar goedkoop. Gelukkig kan dat niet beweerd worden van de materialen waaruit het interieur bestaat. Met name het dashboard is met zorg afgewerkt en voorzien van prima kunststoffen voor dit segment.

Hoewel de cockpit relatief traditioneel oogt, heerst er een hippe sfeer aan boord. De ruimte binnenin wordt namelijk gedomineerd door dezelfde hoeken als het exterieur. Zo geeft de rechtopstaande voorruit met zijn dikke A-stijlen een geborgen gevoel dat versterkt wordt door de hoge raamlijn. Daarnaast wordt de breedte van de auto benadrukt door het uitzicht op de brede neus die prima op lengte in te schatten is. Dat handige gimmicks niet alleen weggelegd zijn voor de hogere klassen bevestigt een blik in de binnenspiegel. Tijdens het achteruitrijden verschijnt daar namelijk het beeld van de achteruitrijcamera zodat de hoekige koets van lelijke krassen bespaard kan blijven. Deze handige optie is wel een onderdeel van een prijzig pakket – het View Pack – dat daarnaast nog een schuifdak bevat.

Met het ruimteaanbod in de Soul heb je weinig redenen tot klagen. De zitpositie is weliswaar wat op de bok, bewegingsruimte is echter zowel voor- als achterin volop aanwezig. Voor de bestuurder ligt het instrumentarium verscholen in diepe kokers. Hoewel de opschriften voldoende duidelijk zijn, ligt een deel van de meters achter de dikke stuurwielrand. Het grote display van de boardcomputer zit hoog in de middenconsole en fungeert tevens als radiodisplay. Daaromheen zijn verschillende knoppen gegroepeerd van radio- en kachelbediening, qua ergonomie kon er geen betere plek gevonden worden. Wie de rechthoekige achterklep opent zal ontdekken dat er een bagageruimte van 340 liter achter schuilgaat. In de praktijk betekent dit dat er met gemak twee kratten naast elkaar kunnen worden gezet.

Jong en volwassen

Dat de Soul een maatje groter is dan dat hij lijkt wordt duidelijk tijdens het rijden. Met een lengte van 4,10 meter is de Kia slechts tien centimeter korter dan een Volkswagen Golf. Door de bijbehorende lange wielbasis en de relatief brede spoorbreedte rijdt de Soul als een volwassen auto. Het onderstel is comfortabel afgeveerd, door de gemonteerde 18 inch velgen komt het op korte oneffenheden wel wat stoterig over. De overhelneigingen blijven redelijk beperkt ondanks de hoogte van de Soul. Noemenswaardig is dat Kia de Soul af-fabriek uitrust met ESP, wat nog zeker geen gemeengoed is in deze klasse. In grenssituaties zoekt de Soul de buitenzijde van de bocht op, hij laat zich echter wel makkelijk corrigeren zonder dat het ESP overuren hoeft te draaien.

Net als alle andere klasgenootjes is de Kia elektrisch bekrachtigd, het nadeel hiervan is vaak dat enig gevoel met het wegdek ver te zoeken is. Hoewel dat ook deels voor de Soul geldt, valt op dat de snelheidsafhankelijke besturing relatief veel weerstand biedt en redelijk direct rond de middenstand is. Het wegrijden met de Soul vergt enige gewenning door het hoge aangrijpingspunt van de koppeling. De vijfversnellingsbak laat zich keurig bedienen zonder uit te blinken met korte slagen of een hakerige coulisse. Gewoon prima dus. Daarnaast is de Soul vanaf februari ook leverbaar met een traploze CVT versnellingsbak, die tijdens de introductie niet beschikbaar was.

De vijfbak is gekoppeld aan een 1.6 benzinemotor die een respectabel vermogen van 126pk en 156Nm aflevert aan de voorwielen. Het is een levendige motor die ook onder in de toeren soepel aanvoelt. Een stoplichtsprinter wordt de Soul daar niet mee, daar is deels de hoge massa van 1145 kilogram debet aan. Voor stadsgebruik is het motortje echter sterk genoeg, op snelwegen is het wel nodig om een tandje terug te schakelen bij tussenacceleraties. Een negatieve bijklank vormt de geluidsproductie van de motor in het verder stille interieur. Het lijkt erop dat Kia bezuinigd heeft op de noodzakelijk geluidsisolatie en dat is jammer. Hoe het met het benzineverbruik gesteld is valt lastig te zeggen naar zo’n korte eerste kennismaking. Wel heeft de 1.6 CVVT een gunstig B-label. Voor de dieselaars onder ons komt ook een 1.6 CRDi beschikbaar, door de Nederlandse fiscale maatregelen zal deze versie echter geen alledaagse verschijning worden op ons wegennet.

Van succes verzekerd?

Lang hebben wij moeten wachten op de komst van de Kia Soul. Na een vluchtige eerste kennismaking kunnen wij concluderen dat de Soul het wachten waard was. Met zijn eigenzinnige vormgeving is het een herkenbare stadsauto geworden die de meningen doet splijten. Je vindt hem of mooi of lelijk, dat is de keerzijde van de medaille van het unieke uiterlijk. Het koetswerk kent vele leuke details en de knipoog naar de SUV’s zorgt voor voldoende gespreksstof. Met de mogelijke personalisatie die Kia aan haar klanten aanbiedt kunnen ook individuele zielen hun creativiteit de ruimte gunnen.

Dat de Soul niet alleen een hippe auto is blijkt wel uit deze korte kennismaking. Het is echter de vraag of deze bevinding zijn weerspiegeling zal vinden in de verkoopresultaten. Jonge mensen die het een stoere en coole auto vinden zullen wellicht stuklopen op het gebrek aan financiën. Ouderen daarentegen zouden zich kunnen storen aan het te gewaagde uiterlijk. Een ding is echter zeker, dankzij het volwassen rijgedrag, het respectabele ruimteaanbod en de diversiteit aan uitvoeringen heeft Kia met de Soul een alleraardige troefkaart in handen in het meest bestreden segment.


Fotografie: Jesse Kraal

  • Kekke verschijning
  • Respectabel ruimteaanbod
  • Mogelijkheden tot personalisatie
  • Motorlawaai
  • Hoog ledig gewicht
  • Zicht schuin naar achteren