Martijn Verhoef - 20 mei 2019

Welke leasevorm kies jij?

Je bent eruit! Je hebt lang getwijfeld maar weet het nu zeker; je gaat voor een nieuwe auto. Had je dit plan zo’n 20 jaar geleden dan ging je naar de autodealer en kocht je je bolide. Zo’n flinke aankoop is lang niet voor iedereen weggelegd. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel meer mogelijkheden om achter het stuur van je nieuwe droomauto te stappen. Tijd om eens de verschillen tussen private lease en financial lease onder de loep te nemen.

Wanneer ga je voor private lease en wanneer is financial lease een optie? De verschillen zijn eenvoudig uit te leggen. Gebruik je de auto uitsluitend voor privédoeleinden, dan is private lease de optie die het beste bij je past. Ga je de auto (ook) voor zakelijke doeleinden gebruiken - omdat je bijvoorbeeld ZZP’er bent - dan is financial lease een slimme oplossing.
Maar er zijn meer verschillen tussen de twee vormen van lease. Bij private lease zijn onderhoud, wegenbelasting en verzekering inbegrepen. Als de leasetermijn van de private lease ten einde is, moet je de auto inleveren. Eigenlijk huur je de auto voor een lange periode.

In tegenstelling tot private lease is na afloop van het financial lease contract de auto helemaal jouw eigendom. Het onderhoud en de verzekering heb je in eigen beheer. Je kiest zelf de garage waar het onderhoud uitgevoerd wordt en je bouwt ook schadevrije jaren op.
Zeker als startende ondernemer is een flinke investering in een nieuwe auto niet altijd verstandig. Er zijn immers nog genoeg andere zaken die geld kosten bij het opstarten van de onderneming. Daarentegen wil je wel representatief vervoer, zeker in deze tijd waarin milieuvriendelijke auto’s een belangrijk visitekaartje zijn. Bij financial lease staat de auto gewoon op naam van jouw bedrijf en kun je bovendien aanspraak maken op subsidies, mocht je bijvoorbeeld voor een elektrische auto gaan.
Bij private lease heb je vaak maar een beperkt aantal inbegrepen kilometers en daar wringt de handschoen. Bij de start van jouw bedrijf is het immers lastig in te schatten hoeveel kilometers je nu eigenlijk gaat maken. Bij financial lease krijg je niet te maken met maximale jaarkilometrages in het contract. Hierdoor kan je als ondernemer zorgeloos doorrijden en is het niet nodig om je druk te maken over de afstanden die je aflegt. Je laat die klus toch niet schieten, omdat je net iets meer kilometers moet maken?

Met financial lease kan je je als ZZP’er richten op het opzetten en ontwikkelen van je bedrijf en toch rijden in een (zo goed als) nieuwe auto.
Wat moet je nu kiezen? Het is eenvoudig: ga je je auto particulier rijden dan kies je private lease. Ben je een (startende) ZZP’er of ondernemer? Dan ga je voor financial lease. Je rijdt dan binnen een dag al weg in je droomauto. Klik hier om de mogelijkheden van financial lease te bekijken.