Martijn Verhoef - 10 juli 2019

Waar je op moet letten bij Private Lease

Een leaseauto, dat is toch alleen maar voor de zakelijke gebruiker? Een logische gedachte, omdat de leasewagen voor lange tijd voornamelijk als arbeidsvoorwaarde werd gezien. Een auto van de zaak betekent immers onbezorgd rondrijden, zonder je druk te maken over kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, verzekering of afschrijving. Bovendien kun je rondrijden in een nagelnieuwe auto, terwijl je geen aanschafkosten hebt. Inmiddels kun je als particulier van dezelfde voorwaarden genieten, in de vorm van private lease. We zijn gewend om een abonnementsvorm voor bijvoorbeeld een telefoon of streamingsdiensten te kiezen. Net zo goed verschuift de nadruk op de personenwagenmarkt van bezit naar gebruik.

Volgens de VNA rijden er inmiddels al meer dan 150.000 privé leaseauto’s in Nederland rond en dat worden er alleen maar meer. Een nieuwe auto rijden zonder investering vooraf en geen nare verrassingen die het onderhoud of APK-keuring van een eigen auto kunnen veroorzaken. Dat is natuurlijk niet tegen dovemansoren gericht. Naast een vast maandbedrag betaal je alleen nog maar de brandstof of het stroomverbruik. Maar waar dien je rekening mee te houden als je voor een privéleaseauto kiest?

Allereerst natuurlijk de voorwaarden van de leverancier. Je gaat een overeenkomst aan voor langere tijd, terwijl je te maken kunt krijgen met onvoorziene omstandigheden. Bij een leverancier met het Private Lease keurmerk ben je als consument beschermd tegen te hoge financiële lasten en onduidelijke voorwaarden.
Schat ook goed in hoeveel kilometers je op jaarbasis gaat rijden en stel daar het leasepakket op af. Kilometers die buiten je bundel vallen, brengen kosten met zich mee.
Ben je van plan om binnenkort een hypotheek af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat het tarief van je privé leaseauto invloed kan hebben op wat je maximaal kunt lenen. Kies je voor een aanbieder die al groot is in zakelijk leasen, dan profiteer je van een reeds bestaand netwerk en scherpe inkoopprijzen, zodat jouw maandbedrag lekker laag blijft.

Bij private lease profiteer je net als de zakelijke leaserijder van een nieuwe auto en hoef je je niet druk te maken over onderhouds- en verzekeringskosten. Bekijk goed welke auto en leasebundel bij jou past en neem de door ons genoemde tips mee in het besluitproces. Zo weet je zeker dat bewust kiezen voor een privé leaseauto ook onbezorgd rijden met zich meebrengt.