Martijn Verhoef - 17 januari 2020

Goed voornemen: de benzineslurper de deur uit

Aan het begin van een nieuw jaar barst je natuurlijk van de goede voornemens. Meer sporten, duurzamer leven of verstandiger omgaan met geld staan vast ook bij jou bovenaan. Inhakend op die laatste twee voornemens is het goed om te weten dat er in 2020 weer een groot blik nieuwe elektrische auto’s wordt opengetrokken. We konden al kennismaken met de Peugeot e-208 en de MG ZS EV, maar ook nog kleinere auto’s met een respectabel rijbereik als de Mini Electric en de Volkswagen e-Up zijn nu te verkrijgen. ‘Leuk’ denk je dan wellicht, maar wat heb ik daaraan terwijl ik geen auto van de zaak rijd en nog steeds een oude benzineslurper voor de deur heb staan? Zeg maar dag tegen bijtellingsvoordeel en hallo tegen een nog steeds hoge aanschafprijs.

Nou, niet helemaal. Veel autofabrikanten en leasemaatschappijen bieden inmiddels aantrekkelijke tarieven voor elektrische auto’s met private lease. Je kunt dan tegen een vast tarief gebruikmaken van de elektrische auto en hebt niet meer te maken met hoge brandstofkosten, aangezien een elektrische auto een stuk voordeliger rijdt.
Klinkt goed dus, maar dan moet je nog wel even afscheid nemen van je huidige barrel. En dat terwijl je juist opziet tegen het gedoe dat bij je auto verkopen komt kijken. Kritisch geschop tegen de bandjes van de in alle wijsheid meegenomen kennis die iets van auto’s afweet, om zo drie tientjes van de vraagprijs af te krijgen. Of nog erger: mensen die niet eens komen opdagen, nadat je een afspraak met ze hebt gemaakt. Gelukkig blijft dat leed je bespaard als je kiest voor het laten ophalen van je auto tegen een vooraf afgesproken tarief. Gewoon het kenteken van je bolide online invullen, het bod accepteren als het je bevalt en de auto wordt opgehaald waar je maar wilt. En als je echt geen vertrouwen meer hebt in je heilige koe, kun je hem altijd nog als sloopauto verkopen. De auto wordt dan voor meer dan 95 procent gerecycled en de materialen worden onder andere gebruikt bij de productie van nieuwe auto’s.

Heb je dus al langer de wens om elektrisch te rijden, maar hielden het beperkte aanbod en de hoge prijzen je tegen? Dan wordt 2020 jouw jaar!